تریلی یخچالی یا تریلر یخچالی به نوعی از تریلی ها گفته می شود که ظاهر این نوع کامیون ها بسیار شبیه به تریلی های معمولی بوده با این تفاوت که در قسمت بار (کانتینر) آن از یک یخچال بزرگ استفاده شده است.
کاربرد تریلر یخچال دار که با نام تریلی یخچال دار نیز شناخته می شود برای انتقال مواد لبنی و گوشت در حجم بالا و مسافت بسیار طولانی می باشد همچنین از دیگر کاربرد های تریلی یخچالی می توان به حمل و نقل میوه های حساس مانند توت فرنگی که نیاز به دمای پایین و ثابت برای طولانی مدت دارد اشاره نمود.
البته ناگفته نماند که تریلر یخچالی قابلیت حمل بارهای دیگر را در صورت لزوم دارد و می توان از آن استفاده نمود.
امروزه با افزایش جمعیت و گرم شدن هوای کره زمین نسبت به گذشته این امر ضروری می باشد که بتوان مواد فاسد شدنی همچون گوشت را برای برای مدت طولانی تری جهت انتقال به سایر نقاط کره زمین نگهداری و حفظ کرد به همین منظور تولید و اختراع تریلر یخچالی به مراتب کار را برای انتقال این گونه مواد بسیار آسان کرده است.
یک تریلر یخچال دار در کل به دو بخش اصلی تقسیم می شود که بخش اول آن شامل یک کامیون می باشد و بخش دوم یک تریلی یخچالی را یک کانتینر تشکیل می دهد که به قسمت پشت کامیون متصل می شود.
کامیون خود به عنوان یک خودرو مجزا می باشد که وظیفه حمل کردن و انتقال کانتینر را بر عهده دارد.
در این قسمت بارهای مورد نظر جهت انتقال قرار داده می شوند و در کل کانتینر نقش یک یخچال بزرگ را ایفا می کند و خود از چندین بخش تشکیل می شود.
شرکت سازنده معمولا بخش اتاقک کانتینر تریلر یخچال دار را به وسیله مواد عایق سرما که کاملا در مقابل عبور سرما مقاوم هستند عایق می کند به این علت که اگر سرما درون کانتینر به بیرون راه پیدا کند مواد فاسد شدنی داخل کانتینر تریلر یخچالی به سرعت خراب خواهند شد.
ناگفته نماند که ضخامت دیواره های اتاق کانتینر تریلی یخچالی را معمولا کمی بیشتر از تریلی های معمولی می سازند. سازندگان تریلر یخچال دار معمولا پارچه ای را به عنوان عایق در مقابل نور خورشید و همچنین ورود هوای گرم به داخل بر روی کانتینر قرار می دهند که این پارچه باید از بهترین جنس انتخاب شود.
کانال هوا در اکثر مواقع برای عبور و مرور و جریان داشتن هوا تعبیه می شود که در داخل کانتینر تریلر یخچالی قسمت کف آن را به تعدادی از این کانال های هوا مجهز می کنند همچنین قسمت انتهایی تریلر یخچال دار که درب های ورودی برای حمل و نقل مواد و کالا قرار دارند را به خوبی عایق بندی و محکم می کنند تا از تبادل هوای بین داخل و خارج از کانتینر جلوگیری شود.
شاسی های یک تریلر یخچالی را معمولا از فولاد با استحکام بسیار بالا می سازند به این خاطر که تریلی یخچالی باید مسافت طولانی را بدون آسیب رسیدن به بار طی کند. شاسی مانند یک اسکلت عمل کرده و بدنه تریلی بر روی آن قرار می گیرد.
چیلر یا سرد کن به دستگاهی گفته می شود که وظیفه آن سرد کردن محیط می باشد و در تریلی یخچال دار وظیفه خنک سازی و سرد کردن محیط داخلی کانتینر را بر عهده دارد.
چیلر در تریلر یخچالی معمولا در قسمت بالایی کابین قرار می گیرد همچنین در اکثر مواقع دارای یک منبع سوخت جداگانه می باشد و راننده باید در طول مسیر اطمینان حاصل کند که به اندازه کافی سوخت در باک موجود باشد.
این نکته را بدانید که در تریلر یخچالی بسته به تفاوت دمای بار و دمای محیط خارج از کانتینر معمولا یک مخزن سوخت پر تا چندین روز دوام می آورد.
شرکت سازنده تریلر یخچال دار معمولا صفحه نمایشی را در قسمت کابین راننده تعبیه می کند که وظیفه این نمایشگر نشان دادن میزان دمای بار و نوع چرخه دما می باشد که راننده مورد نظر به کمک آن می تواند دما را تنظیم کرده و در صورت بروز هرگونه نقص در سیستم سرمایشی به راننده هشدار خواهد داد.